søndag 4. mars 2012

Barn og sikkerhet på Facebook


Sosiale medier og Facebook blir stadig en større og mer vanlig del av barn og unges medieopplevelse. Det meste en finner på nettet kan fort deles med andre, og det fins mange feller. I denne artikkelen vil vi presentere noen enkle tips og litt informasjon om hvordan sikkerheten på Facebook er.

Facebook oppdaterer ofte og endrer på utseende og standard innstillinger, og standardinnstillingene kan være langt i fra optimalt med tanke på personvern. For eksempel kan standardinnstillingen på bilder være at alt en person legger ut, vil være offentlig, noe som vil si at alle kan se bildet og eventuelt spre det. En må også passe på når det gjelder ondsinnede applikasjoner for Facebook, her er det mange som har blitt lurt og blitt frastjelt personlig informasjon som passord osv.

Det mest viktige å passe på når et barn bruker Facebook er at en vet hvor sikkerhetsinnstillingene er og hvordan en bruker dem. Dette er egentlig ganske enkelt, men jeg føler Facebook har rotet det en del til her ved å stadig bytte på hvordan dette fungerer, samt at selv om det satt opp for å se enkelt ut er det i realiteten mer uoversiktlig. Å sette personverninnstillingen til «venner» er et bra steg i riktig retning. Da deles det meste bare med vennene til personen, men det kan også være smart å se på enkeltinnstillinger dersom det ikke gjelder alt - noe som var tilfellet med undertegnede.

Å være venner på Facebook regnes gjerne som mindre seriøst en hva som regnes som en venn i «det virkelige liv», det er god praksis i vertfall å ha møtt personen som en legger til.


                                                                                                              
Hos undertegnede sto denne innstillingen på offentlig når facebook endret på siden.


Når en publiserer noe, for eksempel en statusoppdatering, er det lurt å tenke seg om før man skriver. Det man skriver på nettet vil i mange tilfeller være permanent og søkbart av andre, som en fremtidig sjef, og for barn sin del kanskje en kan minne dem på at bestemor kan se det de skriver. Kanskje spesielt gjelder dette for personopplysninger som telefonnummer og adresser, man må tenke kritisk på hva man legger ut og spesielt gjelder dette barn. Bilder er det også viktig å passe på. Hvis man legger ut et bilde og noen sprer det, er det så godt som umulig å stoppe. Som en forelder kan du jo ta en titt på barnets Facebook profil med «onde øye» og se om du finner noe som kan brukes imot barnet slik at det kan fjernes eller bli gjort privat.

Det meste er nok opp til brukeren og hans kunnskaper når det kommer til sikkerhet på Facebook. Også på internett generelt. Man må gjerne utvikle en skepsis mot mange ting på nettet, som Facebook applikasjoner og bannere som lover gull og grønne skoger, og ha sunn fornuft og tenke logisk.


- Følger du disse instruksene på den aktuelle siden blir linken til «videoen» sendt av deg til alle vennene dine.













Skrevet av: Kristian Johnsen Haaberg
Publisert: 1.3.2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar