søndag 4. mars 2012

Barns digitale hverdag


Barn i dag vokser opp med en en digital hverdag. De blir fort lommekjent med disse innretningene, og synes de er spennende og fengende. De har langt ifra “knappeangst”. I løpet av en dag så har de brukt mange timer forran pc, tv og forskjellige spillkonsoller.

Har foreldrene oversikt over, og ikke minst innsikt i hva deres kjære barn får formidlet via digitale medier? Mange har nok desverre ikke det. Grunnene til dette er nok mange, men mangel på kunnskap hos voksenpersonene de har rundt seg er nok en av plassene skoen trykker. Utviklingen har vert enorm de siste årene.

Så hvordan kan en normal digital hverdag se ut for en gutt på 7år?
Dagen kan starte med tv-titting til frokosten. Her vil nok foreldrene se nyheter, med reportarsjer fra hele verden, med gutten som en litt passiv tilskuer i bakgrunnen. Det tar en stund å bli kjørt til skolen, så i baksetet er Nintendo DS`n kjekk å ha. På skolen skal de “jobbe på data`n” i Norsk timen. Siden de er 25 stk i klassen, så får ikke læreren hjelpt alle, så her havner mange over på nettspill. Veien tilbake fra skolen går selvfølgelig ikke noe fortere, så da er det frem med DS`n igjen. Vel hjemme så blir gutten plassert forran tv`n til middagen er klar. Etter at leksene er gjort maser han seg til å få låne familiens laptop til å spille litt frem til kveldsmaten.

Så hvem skal være “digital-filteret” til denne gutten? Gjennom denne dagen må 7åringen håndtere inntrykk han ikke har forutsetninger til å forstå.

Jeg vil tro at mange foreldre kjenner seg igjen i hverdagen til denne gutten. Det er vi som foreldre som har et stort ansvar her. Hvordan vi skal forholde oss til dette kan være veldig vanskelig. Spesielt fordi det ikke finnes noen mal for hvordan man skal opptre. Det er her vi må sette grenser, og ikke minst stå for den digitale danningen av våre barn. Som ved andre sider av oppdragelsen, så må vi sette tydelige grenser for barna våre. Vi må forklare de hvorfor de ikke får lov å spille et spill med 12års aldersgrense, når de er 7år.

I det barnet åpner nettleseren, for å skulle spille enkle nettbaserte spill, eller se noen morsomme filmsnutter på YouTube så kan veien dit gi barnet inntrykk de ikke forstår. Kanskje har du satt VG som din startside, og dagens nyhet her «22.juli saken».

For et barn kan dette sette dype spor. Dette setter oss som foreldre på prøve, og det kunne være godt med en støttespiller på laget. En slik støttespiller finnes - Barnevakten er en ressurs som gir gode råd om barn og medier. Her kan man få oversiktlig og god informasjon om hvordan man kan og bør håndtere forskjellige problemstillinger man kommer borti. De belyser tema med enkle og lettfattelige ord.

Vi må lære barna våre, og sannsynligvis oss selv å ferdes trygt i vår digitale hverdag. Det viktigste filteret er likevel det du bygger inn i barnets hode og hjerte.


(barnevakten; Digital barndom)


Tekst: Helge Solevåg
Foto: Illustrasjonsfoto av Adrian Solevåg
Publisert:03.03.2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar